Ingrediente:
• 500 g – 1000 g capsune
• 1000 g mere
Mod de preparare:
Asadar, am folosit 1 kg de mere din livada fostei invatatoare a surorii mele, dar voi puteti folosi mere dulci (golden) foarte coapte, pe care le veti spala si le veti taia felii, cu tot cu coaja si cotorul cu seminte. Semintele contin pectina, un jeleu natural de care avem nevoie, ca sa se poata inchega dulceata noastra.
Astfel, am pus merele in apa, cat sa fie acoperite cu doua degete, am acoperit cratita cu un capac si le-am lasat sa fiarba la foc mare pana cand au dat in clocot, moment in care am redus focul la minim si am lasat sa fiarba timp de aproximativ o ora si jumatate. Dupa acest timp, am scos merele si am pastrat doar sucul, pe care l-am lasat in continuare sa fiarba, de aceasta data fara capac, pana cand a ramas doar o cana de lichid (cam 250 ml).
In felul acesta am pregatit un jeleu natural care va lega dulceata de capsune, asa cum am spus la inceput.
Separat, am spalat capsunele, care erau coapte bine, astfel incat sa nu risc sa imi fermenteze dulceata, le-am taiat in 4 si le-am pus peste jeleul natural, lasandu-le sa fiarba la foc mic, pana cand se leaga dulceata (aproximativ 1 ora).
Trebuie avut in vedere ca spuma de deasupra trebuie mereu adunata, iar marginile cratitei sterse cu un servet umed, astfel incat sa nu mai ramana spuma deloc.
Fierberea dulcetei este bine sa se faca intr-o cratita cu circumferinta mare, pentru ca lichidul sa se poata evapora rapid, iar pentru a se amesteca in ea, trebuie folosita o lingura din lemn, pe care o folosim de obicei la gemuri/dulceturi, nicidecum la mancare. Nu isi doreste nimeni o dulceata cu gust de ceapa sau de usturoi. ☺️
Se pregatesc borcanele curate si cu capacele noi, verificate. Se baga in cuptorul rece si se da drumul la foc, la 150 de grade, unde se lasa 10 minute.
Dupa cele 10 minute lasam sa se raceasca putin borcanele, apoi le punem pe o tava metalica, turnam gemul fierbinte si punem imediat capacele. Borcanele trebuie intoarse cu gura-n jos, acoperite cu un prosop si se lasate sa se raceasca.
Eu, dupa ce am desfacut un borcan, pentru a manca dulceata, l-am pastrat la rece, in frigider. Avand in vedere ca nu are zahar, m-am gandit ca nu as vrea sa risc sa fermenteze. ☺️
Cu acesta dulceata pregatesc multe mic dejunuri pentru bebelusul meu. Pe o felie de paine, pun putin unt din seminte de caju, de la Rawckers.ro, sau unt bio, de la Lidl Romania, si adaug aceasta minunata dulceata.
Pofta buna, bebelusi mancaciosi! ??